ÄLGSKAVSGRYTA

2015-09-23

Löven faller, hösten närmar sig och jag hör grannen hugga ved.

Det är som att trycka på en knapp och så plötsligt infinner sig en känsla av att vilja elda, ha stickad tröja och äta grytor. Mormors gamla gjutjärnsgryta från Kockums ska få lämna plats för en större variant, sen mina vänner så ska jag laga grytor hela hösten. Onsdagshusman får det bli, först ut – älgskavsgryta.ÄlgskavsgrytaLjungÄlgskavsgrytaÄlgskavsgryta: Fräs 1 paket halvtinad älgskav i 1 smörklick, riv loss köttet i småbitar medan du steker. Ha i skivade skogschampinjoner, har du kantareller i frysen? Byt ut champinjonerna. I med 1 finhackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 smörklick, fräs ihop ordentligt under omrörning. Ha i 3 msk soja, 2 msk svartvinbärsgelé, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk salt och 1 dl vatten. Låt koka ihop och häll sedan i 3 dl vispgrädde, koka upp igen och lyft åt sidan. Smaka av med svartpeppar och mer salt.

Servera med pressad potatis, svartvinbärsgelé, färsk persilja och picklade grönsaker.
ÄlgskavsgrytaÄlgskavsgrytaÄlgskav och renskav hittar du i små rektangulära paket i frysdisken. Vilt har en lite speciell smakkaraktär som jag gissar att du måste lära dig att tycka om. Testa vettja. Det fina med vilt är att djuren går ute och krubbar av det som växer runt omkring dem. Inte matade med massa konstigt foder alltså. Kolla om du har någon småskalig köttproducent i närheten som du kan handla kött direkt av. (Lite information finns här).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *