MANDELMANNS KÖKSBOK

2016-06-26

”Odlingar och djur blir till råvaror, men den långa, snirkliga vägen fram till tallriken är minst lika viktig som allt det som sedan fyller den. För oss innebär det i praktiken att odla vackert och ekologiskt och att våra djur har fått leva ut sina lustar innan det är dags för slakt”. Mandelmanns Köksbok – Självhushållande recept från Djupadal.Mandelmanns Köksbok aplayfulkitchenI 20 år har Marie och Gustav Mandelmann drivit gården Djupadal på Österlen. I boken Självhushållning på Djupadal, som kom för tre år sedan, beskrivs arbetet på gården och läsaren får en inblick i och tips kring självhushållning. Några enstaka recept blandas med konkreta åtgärder för att till exempel lagra rotfrukter, vad jorden behöver, hur djuren tas om hand, ölbryggning, beskärning av träd och mycket mer. Mandelmanns Köksbok aplayfulkitchenI dagarna utkom bok nummer två med namnet Mandelmanns Köksbok. Här ligger fokus på recepten och boken är uppdelad i åtta kapitel som börjar med Tidiga Våren och avslutas med Djupvintern. För den som har en egen trädgård så är det här en inspirerande guidebok och för den som saknar en egen oas men är intresserad av att tillaga råvaror efter säsong så är det en fin vägvisare.Mandelmanns Köksbok aplayfulkitchenMandelmanns Köksbok aplayfulkitchenRecept på bönsallad, frittata, lammgryta, picklade rabarber, örtsalt, vitlökskräm, svartvinbärspaj, konserverade tomater, pizza, vinbladsdolmar, mandeldryck, äppelchutney, chilimarmelad, leverpastej, korvar, morotsbiffar med mera blandas upp med illustrationer gjorda av parets dotter Tora Mandelmann.

Mandelmanns Köksbok är, som kontrast till många av dagens snabblästa kokböcker, en tidlös och vacker bok som inspirerar till att ta tillvara det som finns nära.Mandelmanns Köksbok aplayfulkitchenFlädersaft: 100 fläderblomsklasar / 12 citroner / 3 liter vatten / 3 kg socker.

Gör så här: Skölj och torka blommorna. Tvätta och skiva tio av citronerna. Koka upp vattnet. Varva blommor, citronskivor och socker i en kastrull. Häll över det kokande vattnet och låt svalna. Pressa de två återstående citronerna och häll saften i kastrullen. Låt stå i kylen i 3 – 4 dygn. Sila sedan saften (behåll citronskivorna och förvara dem i en glasburk i kylskåpet, gott till grillat).

Tappa upp saften i rengjorda flaskor och förvara i kylen, saften håller i ca 1 månad. Späd saften före servering.

Receptet är hämtat från kapitlet ” Midsommartiden”.

Kika på hemsidan eller på Instagram för mer information om och öppettider hos Mandelmanns Trädgårdar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *