NÅGRA DAGAR PÅ CHATEAU DE TRIAC

2016-05-26

I måndags tog jag flyget till Bordeaux för en utbildnings- och inspirationsresa tillsammans med Braastad Cognac. Efter någon timmes bilresa kom vi fram till familjen Braastads slott Chateau de Triac. I dagarna tre besökte jag bland annat destilleriet, provade cognac och fick följa tillverkningsprocessen i tunnfabriken Doreau. Jag kommer att skriva ett separat inlägg om cognac och besöket på destilleriet och i tunnfabriken, det förtjänar sitt eget utrymme.Chateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchenDär uppe bakom det fjärde fönstret från vänster sov jag.Chateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchen Chateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac har funnits i familjen Braastads ägo sedan 1940 då den norske farfadern Sverre köpte slottet tillsammans med sin franska fru Edith. Varje söndag höll de middagar för barn och barnbarn. Vetskapen om dessa middagar gör så mycket för upplevelsen av att bo på slottet, här råder en gästfrihet kombinerat med en enkelhet som gör att man som gäst får känslan av att befinna sig i någons hem. Idag är det ingen i familjen Braastad som har slottet som sin bostad, det används istället för representation och har i dagsläget inbokade besök varje helg från och med nu till tidig höst.Chateau de Triac aplayfulkitchenDen första middagen åt vi på slottet tillsammans med en av bröderna Braastad och dagen efter åt jag de godaste ostronen jag någonsin har ätit på Le Bistrot de Claude inne i Cognac. Jag fick även i mig en rejäl omelett, entrecote med grönpepparsås och ost såklart. Jag avundas verkligen  fransmännens koncept att äta några bitar ost efter varje måltid, inte tvekar inför vin till lunchen, en cognac efter maten och att inställningen till måltiden är att den ska delas.
Chateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchen Chateau de Triac aplayfulkitchenFör att inte tala om saluhallarna, i tisdags innan besöket på destilleriet svängde vi förbi marknaden inne i Jarnac. På den lilla ytan samsades ostar, fisk, bröd, frukt och grönt, en fröjd att dofta på råvaror och spana på när lokalbefolkningen gjorde sina inköp.Chateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchen Chateau de Triac aplayfulkitchen Chateau de Triac aplayfulkitchen Chateau de Triac aplayfulkitchenIgår lämnade jag slottet med mätt mage, uppfylld av rosbeklädda fasader, lugn atmosfär, vackra miljöer, trevliga människor och en tro på hantverket. Jag måste åka tillbaka till den franska landsbygden känner jag, frågan är bara när, hur och var.Chateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchenChateau de Triac aplayfulkitchen

3 reaktion på “NÅGRA DAGAR PÅ CHATEAU DE TRIAC

  1. Pingback: BRAASTAD COGNAC OCH RABARBER - a playful kitchen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *