ROSTAD JORDÄRTSKOCKA

2018-02-06

Jag försöker så gott det går att handla det som är i säsong. Jordärtskockan följer med hem och blir ofta liggandes, den klarar sig länge så det är tur det. När jag väl tillagar den så slås jag alltid av hur fin och alldeles unik den är. Ofta gör jag soppa, kokt i buljong med lite lök, sen mixad och uppvärmd med en skvätt grädde.

Idag tillagades den i ugnen tillsammans med sötpotatis, grönkål, rödlök och fetaost. Till det en vinägrett. Väldigt lättlagat och gott, funkar även fint tillsammans med kyckling om du önskar det.

Jordärtskocka / Sötpotatis / Grönkål / Fetaost / Rödlök / Olivolja / Balsamvinäger / Dijonsenap / Flingsalt.

Gör så här: Skrubba och skrapa jordärtskocka och sötpotatis. Dela i klyftor och lägg dem i en oljad ugnsform. Tillaga i ugnen på 225 grader i 30-45 minuter beroende på ugn. 5 minuter innan de är helt klara tar du ut plåten och lägger på bitar av grönkål, tunt skivad rödlök och smulad fetaost.

Vinägretten blandar du av olivolja, balsamvinäger och dijon. Det är svårt det där med mått eftersom jag alltid höftar. Men tänk 1/2 dl olivolja, 1 msk balsamvinäger och 1/2 tsk dijon. Smaka dig fram. Avsluta med lite salt.