SILLTALLRIK OCH MATPROGRAMSINSPIRATION

2016-05-02

Idag är information om matens ursprung och innehåll viktigt för många av oss. Samtidigt så svämmar kokbokshyllorna över av varumärkesbyggande kokböcker med inspirerande matbilder som inte tillför mer än att vara just inspiration. Men i grunden så handlar mat, matlagning och måltid om så mycket mer. Om kunskap, överlevnad, kulturella traditioner, att ta tillvara och att dela. Michael Pollans bok Cooked har nyligen blivit dokumentär och handlar om just det. Avsnitten utgår från de fyra elementen: eld, vatten luft och jord. Viktigt och väldigt inspirerande. SkogMatjessill aplayfulkitchenJag hittar en burk matjessill längst in i kylen, går ut i trädgården och klipper gräslöken som har kikat upp ur jorden.

När jag smyger runt i skogen bland vitsippor och mossklädda stenar fotar jag de första gullvivorna, hör en humla surra och tänker på Magnus Nilsson från Fäviken. Förra veckan plöjde jag utan att blinka de avsnitt av The Mind of a Chef där Magnus förmedlar sin matfilosofi. Hans inställning till mat och hans känsla att förmedla råvarors doft och smak fyllde hela min själ, jag kan fortfarande känna doften av den där köttbiten han steker över öppen eld. Jag tänker att en dag måste jag åka dit.SkogMatjessill aplayfulkitchenMatjessill aplayfulkitchenKokt potatis, 7-minutersägg, matjessill skuren i bitar, creme fraiche, gräslök och skirat smör. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *