SPARRISSALLAD MED UGNSBAKAD LAX

2015-05-14

Utanför köksfönstret står häggen i full blom. Jag plockar stora kvistar och sätter i vas i köket, doften lockar fram minnen av barndom. I veckan hade min lilla tjej sin första avslutning i kyrkan tillsammans med sin sång- och rytmikgrupp. Vi sjöng Den Blomstertid och Idas Sommarvisa, mina minnen från det tidiga 90-talet spelade upp sig. Den stora häggen utanför fritids och skolavslutningspromenaden till farfar för att plocka syrener till fröken. Tiden mellan hägg och syren. Magisk.

Sparrissallad med ugnsbakad lax

hägg på grusvägIMG_8655Nu väntar en långhelg och sparrisen börjar dyka upp i butikerna. Stek eller grilla och servera med hyvlad parmesan och olivolja, gör en sparrisrisotto eller testa denna sparrissallad med ugnsbakad lax.

400 g färsk urbenad lax / 1 knippe sparris / 1 påse blandsallad / 1 salladslök / 1 citron / Olivolja / Dijonsenap / Salt.

Börja med att blanda dressingen av olivolja, rivet citronskal, citronsaft, dijonsenap, flingsalt och skivad salladslök. Jag gillar när smaken av citronen framträder och tycker även om stinget av senapen. Blanda ihop så som du gillar bäst.

Skär bort det hårda nertill på sparrisen och koka dem i 3-5 minuter, beroende på storlek (mina kokades i 5). Ta sedan upp dem och lägg i kallt vatten, detta för att de ska behålla sin spänst och färg. Laxen skickas in i ugnen på 150 grader i 20 minuter. Inga kryddor, jag torkar den bara torr med papper innan jag sätter in den i ugnen.

När laxen är färdig så delar du sparrisen, blandar med salladen och dressingen och serverar. Salladen kan du piffa till lite extra med avokado, tomat eller stekt svamp.
Lax, sparris, citron Sparrissallad med ugnsbakad laxhägg på grusvägÖnskar en fin helg – och glöm inte att andas in alla dofter.!

En reaktion på “SPARRISSALLAD MED UGNSBAKAD LAX

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *