Påsken lider mot sitt slut och i butikerna säljs gravad lax till pangpriser. Jag lagar laxpasta av fisken som blev kvar från påskbuffén och fyller frysen med mina butiksklipp inför kommande laxpastamiddagar.
200 g gravad lax / 6 st stora skogschampinjoner / 2 salladslökar / 1/2 lime / 250 g pasta Bavette / 1/2 dl vispgrädde / smör till stekning / salt / peppar.
Börja med att koka pastan, innan jag häller pastan i durkslaget tar jag 1 dl pastavatten åt sidan. Pastavattnet innehåller stärkelse och är därför perfekt att återanvända i såsen.
Stek svampen i torr panna för att bli av med vatten, ha i en klick smör och den skivade vita delen av salladslöken när svampen har svettats ur och fått fin färg. Fräs ihop och tillsätt laxen i bitar. Pressa över lime och häll i grädde och pastavattnet. Koka upp, salta och ha sedan i pastan. Strö över den skivade gröna delen av salladslöken och blanda runt.